KL’s møgsag blev TV2’s møgsag

Så fik jeg set TV2’s ”dokumentar” om KL. ”En rigtig møgsag” som den hedder. Det var KL’s direktør Kristian Wendelboes alenlange forsvarsskrift, der vakte min interesse. KL ønskede ikke at medvirke i udsendelsen, men havde brug for at komme til orde, og Wendelboe lavede et langt opslag umiddelbart før udsendelsen.

Jeg fandt teksten, der afviser alle udsendelsens påstande, meget omstændig og noget klynkende. Man kunne have valgt en klogere krisehåndtering og en skarpere strategi for at komme til genmæle i offentligheden.

Men nu hvor jeg har set programmet, forstår jeg direktørens behov for at komme til orde, og sparke tilbage, sådan som han gjorde med sit lange opslag.

TV2 skylder KL en undskyldning

Udsendelsen er noget af det værste sjask, jeg længe har set, og bør slet ikke betegnes som en dokumentar. Den tidligere BT journalist Morten Eggers løfter slet, slet ikke opgaven med at dokumentere sine mange påstande, og det meste af udsendelsen handler om en tidligere, nu fyret og politianmeldt, vicekontorchef i KL.

Hans misgerninger forsøger journalisten at bruge som udtryk for en generel dårlig kultur i KL, men det lykkes absolut ikke. I stedet står KL sværtet tilbage, alene mistænkeliggjort af udokumenterede påstande og journalistens egen agenda. TV2 burde aldrig have sendt det og skylder KL en undskyldning.

Drama og ingen dokumentation

Det er ikke fordi der mangler drama i programmet. Morten Eggers giver den gas med alle de følelsesmanipulerende virkemidler som genren kan diske op med: Skjult kamera, slørede stemmer, anonyme kilder, dramatisk musik, forsøg på konfronterende interviews med ham selv i billedet, hårdt klippede ”eksperter” osv. Men den dokumentation der vises, handler mest om den nu fyrede vicekontorchef. Og intet af det løfter dokumentation eller bevis for påstanden om et KL med en generel dårlig kultur og sløseri med penge.

Ja, der var en vicekontorchef, der tilsyneladende ikke forstod reglerne, og bla. købte vanvittig dyre  kuglepenne. Nu er han fyret og politianmeldt. KL har altså handlet i sagen. Men hvad har det med resten af KL at gøre? Det interessante ved denne udsendelse er det elendige journalistiske håndværk, og metoden med mistænkeliggørelse der ikke understøttes af dokumentation.

KL kunne intet vinde ved at deltage i udsendelse

Men det er en kommunikativ vanskelig opgave at forsvare sig imod den slags, da der jo altid vil stå en mistanke tilbage. ”Er der nu noget om sagen alligevel?”. Jeg forstår godt at KL ikke ville medvirke i udsendelsen. Journalisten har helt tydeligt haft en agenda, en forudbestemt vinkel og en tabloid tilgang til formidlingen. Der var intet at vinde ved at optræde i hans udsendelse.

Det er trist og skammeligt, når så dårlig journalistik får spalteplads og sendetid. TV2 medvirker med denne udsendelse til den tiltagende mistro til journalisters troværdighed og ordentlighed. Og det er der absolut ikke behov for i denne tid. Der findes mange dygtige journalister der løfter samfundsvæsentlige historier frem i lyset, og samtidig forstår at gøre det etisk og journalistisk forsvarligt. Det skete ikke med TV2’s møgsag.

Af Flemming Platz, Partner og direktør Niveau.

Udsendelsen “En rigtig møgsag” blev sendt 14. november 2017 på Tv2.

Se alle nyheder » « Tilbage til forsiden